Blog

Sporten met jonge kinderen, hoe vind je de tijd en ruimte?

Het ouderschap is een prachtige, maar ook veeleisende reis, zeker als je jonge kinderen hebt. Het vinden van tijd voor jezelf, laat staan voor sporten, lijkt soms een onmogelijke opgave. Toch is het belangrijk voor zowel je fysieke als mentale gezondheid om actief te blijven. Hoe kun je als jonge ouder toch blijven sporten?

Integreer sport in je dagelijkse routine

Samen actief zijn

Een van de eenvoudigste manieren om te sporten met jonge kinderen is door ze te betrekken bij je activiteiten. Baby’s en peuters vinden het heerlijk om tijd met hun ouders door te brengen, ongeacht de activiteit. Maak bijvoorbeeld dagelijks een lange wandeling met de kinderwagen of draagzak. Niet alleen krijg je zo je dagelijkse beweging, het is ook een perfecte manier voor je kind om de wereld te ontdekken.

Thuis workouts

De sportschool bezoeken is misschien niet altijd haalbaar, maar er zijn talloze manieren om thuis effectief te trainen. Zoek naar online fitnessprogramma’s die je kunt volgen tijdens het slaapje van je kind of terwijl ze zelfstandig spelen. Korte, intensieve workouts van 20 tot 30 minuten kunnen al een groot verschil maken en zijn vaak goed in te passen in een druk schema.

TIP: Een babynestje kan een uitkomst bieden als je thuis wilt sporten en je wilt zorgen dat je baby veilig en comfortabel is. Dit zachte, omringende kussen biedt je baby een eigen plekje in de buurt waar je aan het trainen bent. Zo kun je je baby in de gaten houden terwijl je zelf bezig bent met je workout. Wil je een babynestje nu kopen? Bezoek de prachtige webshop MiniMaison.

Maak gebruik van flexibele kinderopvang

Sporten tijdens speelafspraken

Wissel speelafspraken met andere ouders af. Terwijl een andere ouder op jouw kind past, heb jij de tijd om te sporten. De volgende keer neem jij de kinderen onder je hoede. Dit is niet alleen goed voor je eigen gezondheid, maar het biedt je kinderen ook de kans om te socialiseren.

Zoek naar sportscholen met kinderopvang

Sommige sportscholen bieden kinderopvang tijdens bepaalde uren. Dit kan een geweldige oplossing zijn om regelmatig te sporten. Je kinderen zijn dichtbij en in goede handen, terwijl jij even tijd voor jezelf hebt.

Betrek je partner of vrienden

Plan samen activiteiten

Als je een partner hebt, probeer dan samen activiteiten te plannen. Als een van jullie sport, kan de ander op de kinderen letten, en andersom. Dit werkt niet alleen goed voor je relatie, maar zorgt ook voor regelmatige lichaamsbeweging.

Creëer een support netwerk

Creëer een netwerk van vrienden of familieleden die ook jonge kinderen hebben. Samen sporten, zoals gezamenlijke yoga- of pilateslessen bijwonen, kan motiverend werken en het is leuker dan alleen. Bovendien kan het delen van ervaringen en tips met andere ouders bijzonder waardevol zijn.

Flexibiliteit is de sleutel

Flexibele workouts

De realiteit van het ouderschap is dat niet elke dag voorspelbaar is. Het is daarom handig om flexibel te zijn met je trainingstijden. Probeer op momenten dat je kind onverwacht slaapt of zichzelf vermaakt, een snelle workout in te passen. Het hoeven geen uitgebreide sessies te zijn; zelfs 10 tot 15 minuten intensieve beweging kan al effectief zijn.

Aanpasbare oefeningen

Ontwikkel een reeks oefeningen die je kunt aanpassen aan de tijd die je hebt. Op drukke dagen focus je op korte, hoge intensiteit trainingen zoals intervaltrainingen die de hartslag snel verhogen. Als je meer tijd hebt, kun je kiezen voor langere cardio-sessies of krachttraining.

Creëer een motiverende omgeving

Inspirerende ruimte

Maak thuis een speciale plek waar je kunt sporten. Dit hoeft geen grote ruimte te zijn; een hoekje in de woonkamer of een lege kamer kan al voldoende zijn. Zorg dat je sportspullen altijd klaarliggen, zodat je gemakkelijk kunt beginnen. Dit verlaagt de drempel om te starten en helpt om van sporten een routine te maken.

Motiverende afspeellijsten

Muziek kan een enorme motivator zijn. Creëer een afspeellijst met je favoriete opzwepende nummers die je energie geven. Dit kan het verschil maken op dagen dat je je minder gemotiveerd voelt.