Blog

Tips voor het wassen van sportkleding

Het wassen van sportkleding is nog niet zo eenvoudig. Al snel kan sportkleding muf gaan ruiken of zelfs slijten. In dit blog zetten we daarom een aantal tips op een rij waarmee jij ervoor kunt zorgen dat jouw sportkleding zo lang mogelijk mooi en fris blijft. Ben je benieuwd hoe je jouw sportkleding het beste kunt wassen? Lees dan gauw verder!

Was op een lage temperatuur

Ten eerste is het van belang om sportkleding niet te warm te wassen. Hiermee vergroot je namelijk de kans dat de synthetische stof van jouw sportkleding beschadigt of krimpt. Als vuistregel is het raadzaam om dertig graden aan te houden, maar bekijk voor het wassen altijd eerst goed het waslabel voor specifieke wasinstructies.

Doe sportkleding binnenstebuiten

Daarnaast is het aan te raden is om sportkleding binnenstebuiten te wassen. De meeste bacteriën en het meeste vuil zit namelijk aan de binnenkant van de kleding. Door jouw sportkleding binnenstebuiten te wassen, voorkom je dat er bacteriën of vuil achterblijven die ervoor kunnen zorgen dat jouw kleding minder fris gaat ruiken. 

Gebruik een waszakje

Om jouw sportkleding nog beter te beschermen tijdens het wassen, is het ook aan te raden om gebruik te maken van een waszakje. Dit zijn zakjes waarin je kledingstukken van delicate stoffen kunt stoppen voordat je ze in de wasmachine stopt, zoals lingerie en sportkleding. Zo bescherm je deze kledingstukken tegen andere kleding in de was. Ben je vaak jouw sportsokken kwijt na een wasje? Een handige tip is om deze ook in een waszakje te stoppen. 

Vermijd wasverzachter

Bovendien is het bij het wassen van sportkleding essentieel om geen wasverzachter te gebruiken. Hiervoor zijn twee redenen. Allereerst kan wasverzachter de elastische materialen van jouw sportkleding aantasten. Daarnaast heeft wasverzachter een verstoppende werking op de vezels in sportkleding, waardoor ze minder goed schoon zullen worden. Wasverzachter zorgt er in dit geval dus voor dat jouw sportkleding juist minder fris zal ruiken.   

Laat aan de lucht drogen 

Na het wassen, is het belangrijk om sportkleding aan de lucht te laten drogen en niet in de droger te stoppen. De droger kan er namelijk wederom voor zorgen dat jouw sportkleding krimpt of beschadigt. Hang jouw sportsetjes na het wassen daarom altijd aan de waslijn. Niet alleen is dit beter voor jouw sportkleding, ook bespaar je hiermee kosten!

Samenvattend, zijn er verschillende punten waar je op moet letten bij het wassen van sportkleding. Voor het beste resultaat, is het aan te raden om jouw sportkleding binnenstebuiten en in een waszakje in de wasmachine te stoppen, ze op een lage temperatuur te wassen en geen wasverzachter te gebruiken, en ze na het wassen aan de lucht te laten drogen. Op deze manier heb je extra lang plezier van jouw favoriete sportkleding!